One Ocean Expedition
I kjølvannet av suksessen med One Ocean Expedition 2021-2023, setter Statsraad Lehmkuhl seil igjen i april 2025 for en ny, 12 måneder lang ekspedisjon. Bli med på en reise som utforsker havets viktige rolle i fremtiden vår.
One Ocean Expedition 2025-2026 er en ambisiøs satsing som skal skape oppmerksomhet og dele kunnskap om de store utfordringene havet står overfor.
Gjennom et omfattende program av forskningsaktiviteter, kunnskapsformidling og politisk dialog, skal ekspedisjonen inspirere til et globalt engasjement for et mer bærekraftig hav.
Reisen starter under One Ocean Week i Bergen i april 2025 og returnerer til Bergen under One Ocean Week 12 måneder senere i 2026.
En utfordrende rute
Som en stolt ambassadør for FNs tiår for havforskning skal Statsraad Lehmkuhl besøke over 20 ulike havner i Europa, USA, og Sentral- og Sør-Amerika.
Et av de mest spennende aspektene er planene om følge i Roald Amundsens kjølvann og seile gjennom det legendariske og svært utfordrende Nordvestpassasjen i Arktis på reisen fra Atlanterhavet til Stillehavet. Toktmannskapet på denne etappen vil bestå av norske og internasjonale studenter ved UiT Norges arktiske universitet.
Åpne etapper for publikum
Mange av etappene under One Ocean Expedition 2025-2026 vil bli chartret av ekspedisjonens partnere, men det blir også etapper med ordinært billettsalg for publikum. Billettsalget til de åpne etappene starter i løpet av sommeren 2024.
Et flytende universitet
Statsraad Lehmkuhl er først og fremst et opplæringsskip med undervisning i seiling og tradisjonelt sjømannsskap.
Under One Ocean Expedition fungerer hun i tillgg som et flytende univeristet og forskningsfartøy. Det 110 år gamle skipet er utstyrt med topp moderne forskningsutstyr, som kontinuerlig samler inn data om havets helse.
Livet i havet langs ruten skal undersøkes, og forskerne skal registrere sporene etter oss mennesker: Hva finnes av forurensing - som mikroplast, og hvor mye støy er det fra alt det vi driver med, på og i havet. Noen tema skal studeres spesielt, som utvekslingen av CO2 mellom atmosfære og hav, og hvordan det påvirker surhetsgraden i vannet.
En seilskute lager lite lyd, og er perfekt når det skal hentes akustiske data like under havoverflaten. Lehmkuhl er utstyrt med både hydrofoner som lytter passivt, og aktive ekkolodd.
I havnene
I havnene brukes skipet til konferanser, åpnet skipt for skoleklasser og publikum, foredrag og møter mellom diplomater og politikere, og som et sosialt samlingspunkt.
FNs bærekraftsmål
Som en del av FNs havtiår skal One Ocean Expedition bidra spesielt til bærekraftsmål: 14 - Livet under vann, 13 - Stoppe klimaendringene, 4 - God utdanning, 17 - Samarbeid for å nå målene.
Havet forener oss
Vanlige utfordringer som klimaendringer og havforsuring påvirker alle deler av havet. Derfor er ideen om å seile over det felles «One Ocean» med et fartøy som både inviterer og krever at alle om bord samarbeider smart. Det er en fin måte å vise frem kjernen i utfordringen det er å få til bærekraft og samtidig havets rolle.
Bygger videre på en suksesshistorie
One Ocean Expedition 2025-2026 bygger videre på suksessen til den forrige ekspedisjonen, One Ocean Expedition 2021-2023. I løpet av 20 måneder seilte skipet 60 000 nautiske mil og besøkte 37 ulike havner over hele kloden.
Skipet inspirerer
Den forrige ekspedisjonen viste at Statsraad Lehmkuhl er en unik arena for å samle og inspirere studenter, forskere, ledere og vanlige folk i arbeidet for et renere hav.
Totalt deltok folk fra fra 62 ulike nasjoner på de ulike etappene.
Forskning og feltarbeid under den første ekspedisjonen har foreløpig resultert i seks publiserte vitenskapelige artikler, seks masteroppgaver og en doktorgrad.
Følg ekspedisjonen
One Ocean Expedition kan følges her på nettstedet vårt og på
På Elevkanalen kan norske skoleelever følge ekspedisjonen og lære om hav og bærekraft.